WIA/WGA

Wat is de WGA?

De Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) is een onderdeel van de Nederlandse Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze regeling is specifiek ontworpen voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn (tussen 35% en 80%) of die volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn.

 

Soorten WGA-uitkeringen

 

Binnen de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) zijn er drie soorten uitkeringen die je kunt ontvangen, afhankelijk van je situatie:

 1. Loongerelateerde uitkering (LGU): Dit is meestal de eerste uitkering die je ontvangt als je in aanmerking komt voor de WGA. De duur van deze uitkering hangt af van je arbeidsverleden. Het is bedoeld om een deel van je vroegere inkomen te vervangen tijdens de eerste periode van je arbeidsongeschiktheid.
 2. Loonaanvullingsuitkering (LAU): Als je na de loongerelateerde uitkering nog steeds minimaal 50% van je restverdiencapaciteit benut, kun je in aanmerking komen voor de loonaanvullingsuitkering. Dit betekent dat je nog steeds in staat bent om ten minste de helft van het werk te doen dat je kon doen voordat je ziek werd. De loonaanvullingsuitkering vult je inkomen aan tot een bepaald percentage van het wettelijk minimumloon.
 3. Vervolguitkering (VVU): Als je na de loongerelateerde uitkering minder dan 50% van je restverdiencapaciteit benut, krijg je de vervolguitkering. Dit betekent dat je minder dan de helft van het werk kunt doen dat je kon doen voordat je ziek werd. De vervolguitkering is een vaste uitkering die is gebaseerd op het minimumloon.

Het is belangrijk om te weten dat de exacte bedragen en percentages kunnen variëren, afhankelijk van je individuele situatie en de huidige wetgeving. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) kan je hierover meer gedetailleerde informatie geven.

Hoogte van de WGA-uitkering

De hoogte van je Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)-uitkering hangt af van verschillende factoren. Een belangrijke factor is of je al dan niet werkt. Als je werkt, wordt het bedrag dat je verdient in mindering gebracht op je WGA-uitkering.

Daarnaast hangt de hoogte van je uitkering af van het type WGA-uitkering dat je ontvangt. Er zijn drie soorten WGA-uitkeringen:

 1. Loongerelateerde uitkering (LGU): De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van je vroegere loon en de duur van je arbeidsverleden.
 2. Loonaanvullingsuitkering (LAU): Als je na de LGU nog steeds minimaal 50% van je restverdiencapaciteit benut, kun je deze uitkering krijgen. De hoogte van de LAU is afhankelijk van het loon dat je nog kunt verdienen.
 3. Vervolguitkering (VVU): Als je na de LGU minder dan 50% van je restverdiencapaciteit benut, krijg je deze uitkering. De hoogte van de VVU is een vast bedrag dat is gebaseerd op het minimumloon.

Naast de maandelijkse uitkering ontvang je ook jaarlijks extra uitkeringen. In mei ontvang je vakantiegeld, en in september ontvang je de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten.

Als je totale (gezins)inkomen onder het sociaal minimum komt, dan kun je een toeslag aanvragen bij het UWV. Deze toeslag is bedoeld om je inkomen aan te vullen tot het sociaal minimum.


Het navigeren door de complexiteit van arbeidsongeschiktheidsregelingen kan overweldigend zijn. Maar onthoud, je staat er niet alleen voor. Het Expertise Orgaan is er om je te ondersteunen. Ons team van deskundigen staat klaar om je te helpen bij elke stap, van het begrijpen van de verschillende regelingen tot het aanvragen van een uitkering. We zijn er om je vragen te beantwoorden, je te begeleiden en je de ondersteuning te bieden die je nodig hebt. Neem gerust contact met ons op als je hulp nodig hebt. Samen kunnen we de uitdagingen aangaan en werken aan een betere toekomst.

Gratis kansanalyse aanvragen?

Gratis beoordeling van de redelijke kans van slagen door een onafhankelijk verzekeringsarts.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende stappen die je kan nemen als jouw UWV aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering is afgewezen. De volgende stappen kan je overwegen:

 1. Controleer de reden voor afwijzing
 2. Neem contact op met het UWV
 3. Vraag om hulp aan het Expertise Orgaan
 4. Dien een bezwaar in ondersteund door een gespecialiseerde advocaat
 5. Controleer of u in aanmerking komt voor een gratis kansanalyse (als u in bezit bent van een rechtsbijstandsverzekering)

Ja, je hebt het recht om bezwaar te maken tegen een besluit van het UWV als je het niet eens bent met de beslissing ten aanzien van je arbeidsongeschiktheid. Dit staat bekend als het indienen van bezwaar. Het is belangrijk om de termijnen voor het indienen van bezwaar in acht te nemen. Neem zo snel mogelijk contact op met het Expertise Orgaan als je juridisch advies zoekt van gespecialiseerde advocaten sociale zekerheid. Als je over en rechtsbijstandsverzekering beschikt, kom je mogelijk in aanmerking voor een gratis kansanalyse voor de inschatting van je kansen op een succesvol bezwaar of beroep.

Een second opinion door een onafhankelijke verzekeringsarts kan verstandig zijn om verschillende redenen, met name in situaties waarin er belangrijke beslissingen genomen moeten worden op basis van medische, juridische of andere complexe informatie. Het geeft je bovendien een verhoogde kans op een succesvol bezwaar- of beroep tegen een UWV beslissing of van een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeraar.

Informatie gecontroleerd door een specialist

De informatie op deze pagina (en de rest van de website) is gecheckt door specialisten van Het Expertise Orgaan. Het ExperiseOrgaan.nl heeft als doel om u snel, deskundig en betrouwbaar van specialistische expertise te voorzien. Meer over ons? Lees dan over onze missie