Hoe werkt de IVA?

Hoe werkt de IVA?

De Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) is een regeling binnen de Nederlandse Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze regeling is specifiek ontworpen voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn.

Als je in aanmerking komt voor de IVA, ontvang je een uitkering. De hoogte van deze uitkering is minimaal 75% van je laatstverdiende loon (het zogenaamde maatmanloon), tot aan een bepaald maximum. Dit betekent dat als je niet in staat bent om te werken vanwege je gezondheidstoestand, de IVA-uitkering een aanzienlijk deel van je vroegere inkomen kan vervangen, waardoor je financiële zekerheid krijgt.

Het is ook belangrijk om te weten dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) regelmatig herbeoordelingen uitvoert om te zien of je gezondheidstoestand is veranderd. Dit betekent dat het UWV-periodiek je medische toestand en je vermogen om te werken zal beoordelen. Echter, als je een IVA-uitkering ontvangt, is de kans klein dat je opgeroepen wordt voor een herbeoordeling. Dit komt omdat je als IVA-ontvanger wordt beschouwd als volledig en duurzaam arbeidsongeschikt, wat betekent dat er weinig of geen kans is dat je gezondheidstoestand zal verbeteren.
Het navigeren door de complexiteit van arbeidsongeschiktheidsregelingen kan overweldigend zijn. Maar onthoud, je staat er niet alleen voor. Het Expertise Orgaan is er om je te ondersteunen. Ons team van deskundigen staat klaar om je te helpen bij elke stap, van het begrijpen van de verschillende regelingen tot het aanvragen van een uitkering. We zijn er om je vragen te beantwoorden, je te begeleiden en je de ondersteuning te bieden die je nodig hebt. Neem gerust contact met ons op als je hulp nodig hebt. Samen kunnen we de uitdagingen aangaan en werken aan een betere toekomst.

Deel:

More Posts

Hoe bereken je het maatmanloon?

Het maatmanloon is een cruciaal concept in de beoordeling van arbeidsongeschiktheid door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland. Het maatmanloon vertegenwoordigt het loon dat je verdiende voordat

Meer Vragen?