Wat is de hoogte van de WAO?

Wat is de hoogte van de WAO?

De hoogte van de WAO-uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en het loon dat je verdiende voordat je ziek werd.

De WAO-uitkering wordt berekend als een percentage van het laatstverdiende loon, ook wel het maatmanloon genoemd. Dit percentage is gebaseerd op de mate van arbeidsongeschiktheid, die wordt bepaald door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) op basis van een medische beoordeling en een beoordeling van je werkcapaciteit.

Er zijn verschillende klassen van arbeidsongeschiktheid, elk met een eigen percentage van het maatmanloon dat als uitkering wordt verstrekt. Bijvoorbeeld:

  • Als je voor 80% tot 100% arbeidsongeschikt bent, ontvang je 75% van je maatmanloon.
  • Als je voor 65% tot 80% arbeidsongeschikt bent, ontvang je 70% van je maatmanloon.
  • Als je voor 55% tot 65% arbeidsongeschikt bent, ontvang je 65% van je maatmanloon.
  • Enzovoort, met lagere percentages voor lagere graden van arbeidsongeschiktheid.

Het is belangrijk om te weten dat er een maximumdagloon is, wat betekent dat er een bovengrens is aan de WAO-uitkering die je kunt ontvangen.

Het navigeren door de complexiteit van arbeidsongeschiktheidsregelingen kan overweldigend zijn. Maar onthoud, je staat er niet alleen voor. Het Expertise Orgaan is er om je te ondersteunen. Ons team van deskundigen staat klaar om je te helpen bij elke stap, van het begrijpen van de verschillende regelingen tot het aanvragen van een uitkering. We zijn er om je vragen te beantwoorden, je te begeleiden en je de ondersteuning te bieden die je nodig hebt. Neem gerust contact met ons op als je hulp nodig hebt. Samen kunnen we de uitdagingen aangaan en werken aan een betere toekomst. 

Deel:

More Posts

Hoe bereken je het maatmanloon?

Het maatmanloon is een cruciaal concept in de beoordeling van arbeidsongeschiktheid door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland. Het maatmanloon vertegenwoordigt het loon dat je verdiende voordat

Meer Vragen?