Wat zijn de soorten WAJONG?

Wat zijn de soorten WAJONG?

De Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (WAJONG) is een Nederlandse wet die financiële ondersteuning biedt aan mensen die vanaf jonge leeftijd een ziekte of handicap hebben. Er zijn drie soorten WAJONG, afhankelijk van wanneer de uitkering is aangevraagd en toegekend:

  1. Oude WAJONG: Deze regeling is van toepassing op mensen die hun uitkering hebben aangevraagd en gekregen vóór 1 januari 2010. De oude WAJONG houdt rekening met het feit of iemand in staat is om te werken. Als je niet kunt werken, krijg je een volledige uitkering. Als je wel kunt werken, wordt de uitkering aangepast op basis van wat je kunt verdienen.
  2. WAJONG 2010: Deze regeling is van toepassing op mensen die hun uitkering hebben aangevraagd en gekregen tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015. De WAJONG 2010 is gericht op wat iemand nog wél kan in plaats van wat iemand niet kan. Het doel is om zoveel mogelijk jonggehandicapten aan het werk te krijgen.
  3. WAJONG 2015: Deze regeling is van toepassing op mensen die hun uitkering hebben aangevraagd en gekregen op of na 1 januari 2015. De WAJONG 2015 is alleen bedoeld voor mensen die nu en in de toekomst geen arbeidsvermogen hebben. Dit betekent dat ze niet in staat zijn om minimaal het minimumloon te verdienen.

Het is belangrijk om te weten dat de exacte voorwaarden en uitkeringsbedragen kunnen variëren, afhankelijk van je individuele situatie en de huidige wetgeving.

Het navigeren door de complexiteit van arbeidsongeschiktheidsregelingen kan overweldigend zijn. Maar onthoud, je staat er niet alleen voor. Het Expertise Orgaan is er om je te ondersteunen. Ons team van deskundigen staat klaar om je te helpen bij elke stap, van het begrijpen van de verschillende regelingen tot het aanvragen van een uitkering. We zijn er om je vragen te beantwoorden, je te begeleiden en je de ondersteuning te bieden die je nodig hebt. Neem gerust contact met ons op als je hulp nodig hebt. Samen kunnen we de uitdagingen aangaan en werken aan een betere toekomst. 

Deel:

More Posts

Hoe bereken je het maatmanloon?

Het maatmanloon is een cruciaal concept in de beoordeling van arbeidsongeschiktheid door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland. Het maatmanloon vertegenwoordigt het loon dat je verdiende voordat

Meer Vragen?