UWV-aanvraag afgewezen?

Benieuwd hoe we u kunnen helpen bij een UWV-vraagstuk? Op deze pagina vind u al onze informatie en kan u al onze diensten vinden.

Wat we voor jou kunnen betekenen:

Onderstaande buttons leiden je naar mogelijk relevante pagina’s binnen het UWV-thema. Ons doel is om je te zo goed mogelijk helpen met jouw UWV-vraagstuk. Weet je niet precies wat je zoekt? Neem dan contact met ons op, onze specialisten hebben snel door of we je kunnen helpen!

Hulp bij een IVA-aanvraag:

Staat jouw situatie hier niet bij?

Neem contact met ons op zodat wij je kunnen helpen!

Wat is het UWV?

Het UWV is een een Nederlandse overheidsinstantie die verantwoording heeft over de uitvoering van werknemersverzekeringen. UWV staat voor: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. De volgende taken liggen bij het UWV:

  • Uitvoering arbeidsongeschiktheid verzekerde werknemers
  • Uitvoering werkloosheidwet (WW)
  • Arbeidsbemiddeling via het UWV Werkbedrijf
  • Re-integratie bij Arbeidsongeschiktheid


Daarnaast delen ze veel informatie over de arbeidsmarkt en werkloosheidscijfers.

Gratis kansanalyse aanvragen?

Gratis beoordeling van de redelijke kans van slagen door een onafhankelijk verzekeringsarts.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende stappen die je kan nemen als jouw UWV aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering is afgewezen. De volgende stappen kan je overwegen:

  1. Controleer de reden voor afwijzing
  2. Neem contact op met het UWV
  3. Vraag om hulp aan het Expertise Orgaan
  4. Dien een bezwaar in ondersteund door een gespecialiseerde advocaat
  5. Controleer of u in aanmerking komt voor een gratis kansanalyse (als u in bezit bent van een rechtsbijstandsverzekering)

Ja, je hebt het recht om bezwaar te maken tegen een besluit van het UWV als je het niet eens bent met de beslissing ten aanzien van je arbeidsongeschiktheid. Dit staat bekend als het indienen van bezwaar. Het is belangrijk om de termijnen voor het indienen van bezwaar in acht te nemen. Neem zo snel mogelijk contact op met het Expertise Orgaan als je juridisch advies zoekt van gespecialiseerde advocaten sociale zekerheid. Als je over en rechtsbijstandsverzekering beschikt, kom je mogelijk in aanmerking voor een gratis kansanalyse voor de inschatting van je kansen op een succesvol bezwaar of beroep.

Een second opinion door een onafhankelijke verzekeringsarts kan verstandig zijn om verschillende redenen, met name in situaties waarin er belangrijke beslissingen genomen moeten worden op basis van medische, juridische of andere complexe informatie. Het geeft je bovendien een verhoogde kans op een succesvol bezwaar- of beroep tegen een UWV beslissing of van een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeraar.

Informatie gecontroleerd door een specialist

De informatie op deze pagina (en de rest van de website) is gecheckt door specialisten van Het Expertise Orgaan. Het ExperiseOrgaan.nl heeft als doel om u snel, deskundig en betrouwbaar van specialistische expertise te voorzien. Meer over ons? Lees dan over onze missie